Emotietekenen (groep 3 t/m 8)

Omgaan met emoties, emotietekenen.

Waarom is leren omgaan met emoties belangrijk?
Gevoelens heb je de hele dag. Daarom kun je die gevoelens niet negeren. Doe je dat toch, dan kan dat nadelige gevolgen hebben, zoals:
  • Lichamelijke klachten (hoofdpijn, buikpijn)
  • Schoolprestaties kunnen nadelig worden beïnvloed
  • 'Moeilijk' gedrag (gauw boos worden, veel huilen)
Om erachter te komen welke emoties het kind heeft, is het nodig het kind te stimuleren zijn emoties te uiten. Dit kan door gesprekken. Maar ook drama, muziek, dans en beeldende expressie zijn middelen waarmee gevoelens geuit kunnen worden.

Voor wie is deze lessenreeks bedoeld?
Deze lessenreeks is in de eerste plaats bedoeld voor kinderen die, in kanjertraining-termen, vaak de gele pet op hebben (konijnengedrag). Dit zijn kinderen die het liefst zo min mogelijk opvallen, onzeker zijn, niet genoeg voor zichzelf opkomen, vaak wegkruipen in een hoekje. Juist deze kinderen houden vaak veel gedachten en gevoelens voor zichzelf.

Hoe ziet de lessenreeks eruit?
De lessenreeks bestaat uit 6 lessen van 45 minuten. Deze lessen worden op woensdag gegeven van 11.30 uur tot 12.30 uur.
Elke les start met een kringgesprek waarin het huiswerk en ervaringen van de deelnemers wordt besproken.
Tijdens de lessen staan de 4 basisemoties (bang, boos, verdrietig en blij) centraal. Iedere les maken we één of meer tekeningen, waar we ook over zullen praten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende materialen en technieken.
Elke bijeenkomst wordt afgesloten met de uitleg van het huiswerk. Dit zal bestaan uit het afmaken van een tekening en het maken van een werkblad over het gevoel van de volgende les.

Tot slot evalueren we de bijeenkomst met elkaar en trekken een "eigenwijsje", een kaartje met een positieve stimulerende boodschap voor de komende week.
Aan het einde van de lessenreeks ontvangen alle deelnemers een certificaat.

Hoe groot is de groep?
Juist om voor deze kinderen een gevoel van veiligheid te creëren, wordt er gewerkt in een kleine groep van max. 8 kinderen.

Wat wordt er van de ouders verwacht?
Om het niet alleen bij de les te houden is het belangrijk dat u ook thuis met uw kind naar de tekeningen kijkt en uw kind, daar waar nodig, steunt bij het maken van het huiswerk.

Door wie worden de lessen gegeven?
Mijn naam is Bianca Leliveld.
Ik ben sinds 2000 werkzaam op "De Rietkraag".
Omdat ik meer met mijn eigen creativiteit wilde en ik het bijzonder vind om kinderen met een speciale hulpvraag beter te begeleiden, heb ik van september 2008 tot juni 2010 de 2-jarige opleiding 'spiritueel en kunstzinnig tekenen' gevolgd bij 'Klankkleur' in Grolloo.
Als eindscriptie heb ik deze lessenreeks ontworpen.

In april 2011 heb ik de 1-jarige opleiding 'kinderen begeleiden via tekenen en spiritualiteit' bij 'De Toverboom' in Bilthoven afgerond.

Nadien heb ik diverse herhalingsdagen gevolgd, bijvoorbeeld het analyseren van kindertekeningen, kinderen en pijn, hoogsensitieve kinderen, kinderen en rouw.

Ik zie steeds vaker kinderen die moeite hebben om zich in onze drukke samenleving staande te houden. Ik vind het heel mooi om te ervaren dat door het tekenen deze kinderen handvatten hebben gekregen om zich toch te uiten en daardoor beter in hun vel zitten.

Voor meer informatie:
b.leliveld@wijdevenen.nl